Vändtia
Vändtia är ett kortspel som även är känt under namnet spansk skitgubbe. Vändtia kan spelas med 2 till 8 deltagare.
Given
Framför varje spelare läggs tre kort bredvid varandra med bildsidan nedåt. Ovanpå dessa tre kort läggs sedan för varje spelare tre kort med bildsidan uppåt. Efter det får varje spelare ytterligare tre kort att ha på handen. Resterande kort bildar talong mitt på bordet.
Målet med spelet
Spelet går ut på att först bli av med alla kort man har, både korten på handen och korten på bordet.
Spelregler
Byten av kort innan spelet börjar
När korten delats ut har spelaren chans att byta korten på handen mot de "öppna" korten som ligger med bildsidan uppåt på bordet framför spelaren. Efter eventuella byten är klara så har spelaren möjlighet att lägga kort från sin korthand på alla uppvända kort på bordet (även andra spelares uppvända kort). Enda kravet är att det ska vara samma valör (t.ex knekt på knekt). Det är en fördel att lägga så dåliga kort som möjligt på motståndarnas uppvända kort, medans man försöker lägga de bra korten på sina egna uppvända kort.
Spelet
Den spelare som har det lägsta kortet inleder spelet genom att lägga ut det kortet på bordet bredvid talongen. Som lägsta kort räknas treor eftersom tvåor är specialkort i Vändtia.
Därefter fortsätter övriga spelare i tur och ordning genom att lägga kort på samma hög.
- Färgen på korten har ingen betydelse i Vändtia.
- 10:or är specialkort i Vändtia. En tia kan läggas på vilket kort som helst och en tia vänder bort alla kort i korthögen då den läggs (de bortvända korten används inte mer i spelet).
- Även 2:or är specialkort i Vändtia. En 2:a kan läggas på vilket kort som helst, och när en 2:a läggs sänker man den aktuella valören som gäller för högen. Spelaren som sitter efter en person som slagit en 2:a kan därmed lägga exempelvis en trea. Man kan säga att 2:an sänker spelet till utgångsläget igen.
- En spelare måste vid sin tur slå ett kort som har samma eller högre valör än kortet som ligger överst i den uppvända högen (enda undantagen är om en 2:a eller en 10:a slås).
- Om en spelare har flera kort av samma valör, t.ex. tre stycken damer, så kan spelaren välja att lägga ett eller flera av dessa kort vid samma tillfälle.
- Om en spelare inte kan slå ett kort som uppfyller kraven så kan spelaren "chansa" genom att dra ett kort från talongen. Uppfyller det dragna kortet kraven så läggs det på högen och det är nästa spelares tur. Uppfyller kortet inte kraven så får spelaren ta upp samtliga kort i högen till sin korthand. Spelaren kan även välja att direkt ta upp den högen till sin korthand utan att "chansa".
- Om det hamnar fyra kort av samma valör i följd i högen så vänds högen bort (dessa kort används inte mer i spelet). Detta kan ske om det t.ex. ligger två stycken kungar i följd på högen och den aktuella spelaren lägger dit ytterligare två kungar. Det sker även om en spelare har fyra kort av samma valör och slår alla dessa fyra kort samtidigt.
- När en spelare lagt kort på högen så dras nya kort från talongen. Spelaren ska alltid dra så många kort att den har tre kort på handen. Har spelaren redan tre eller fler kort på handen så dras inga nya kort.
- När en spelare har vänt bort en korthög (med en 10:a eller med 4 lika kort i följd) får spelaren lägga ut ett eller flera nya kort på den tomma platsen där korthögen låg.
- När det har tagit slut på kort i talongen och spelaren har fått slut på sina kort på handen så får spelaren börja lägga ut kort från sina tre högar på bordet. Först måste korten som är vända med bildsidan uppåt läggas, när dessa är lagda har man tre kort kvar som ligger med bildsidan nedåt (och som man inte vet valören på). När det är dags för dessa kort får man helt enkelt dra ett kort och hoppas på det bästa, är kortet lägre än det som ligger på högen får man ta upp hela högen.
Varianter och tilläggsregler
- En spelare får inte avsluta spelet genom att lägga en 10:a, ett ess eller en 2:a.
- Varje spelare tilldelas istället fyra kort med bildsidan nedåt, fyra kort med bildsidan uppåt, samt fyra kort på handen.
- Man använder även 7:an som ett specialkort. Sjuan används som ett osynligt kort, vilket innebär att sjuan kan läggas på vilket kort som helst. Turen går sedan över till nästa spelare och denna spelare måste fortsätta lägga på kortet som ligger i högen under sjuan, precis som att sjuan inte skulle ligga i högen.
Du kanske även är intresserad av...
Några av våra webbspel.
Regler till fler kortspel.
Våran Casino-avdelning eller Poker-avdelning.